NIEHKOS KATLA

 
 
Katla med valpkullen född 2010-02-22. Se kullens blogg!
 
 
 
 
 
 
 
Höstpromenad 16/10 2009
 
 
 
 
 Mars -09 Efter en valpkull tappar man pälsen... (för att se en vacker hund: scrolla ner eller upp!)
 
 
 
 
Katla och Aaya på isen nyårsdagen 2009
 
 
 
Paus på bryggan under dagens promenad 21/12 -08.
 
 
 
Valparna efter LP1 LP2 LP ELIT SVCH SLCH Rävrackans Hurri är födda den 9/12! På bilden är de 12 dagar gamla. Nya valpbilder kommer ofta på Y-kullens sida!
 
 
 
 8/12 och bara några dagar kvar till valpning. Såhär ligger hon mest hela tiden! Vad döljer sig där inne tro? Snart får vi veta!
 
 
 
21/11. Magen växer (taget med mobilen, därav den dåliga bilden...)!
 
 
Katla i mitten av november -08: Nog är det bebbar i magen alltid :-). Midjan är nästan helt borta och hon är så lugn så lugn! Mat vill hon inte ha, men äter snällt upp ändå efter lite övertalning.
 
 
Här med Aaya
 
 
Jag hittade en gammal bild också, med gamla älskade Jack som nu är borta! Hösten 2007.
 
 
Katla september -08: Inga utställningar skrev jag visst för ett par veckor sedan. Men en inofficiell blev det i alla fall! När matte ändå var där för att prata försäkringar så passade jag på att anmäla Katla. Det var ett bra drag för hon blev BIS4!!!
 
 
 
Så vi kom hem med en hel massa priser! Fredrik fick äntligen tävla Barn med Hund också och även det gick bra :-). Men jag fick gömma mig i klubbstugan, för finns jag i närheten ser hon ingen annan... Just idag har dessutom Fredrik och Katla börjat på en alldeles egen kurs på Åtvidabergs Hundklubb. De kommer nu under hösten att prova på både det ena och det andra under söndagkvällarna.
 
 
 
Katla augusti -08: Vi har varit i Borås och gjort MH! Hon löpte ju tyvärr när syskonen gjorde sina i april, men nu kom vi i alla fall iväg! Här finns hela beskrivningen. Hon skötte sig jättebra, min lilla skrutta!
 
För den som inte är så insatt kan jag berätta att MH står för mentalbeskrivning hund. Man utsätter hunden för en rad olika retningar, vissa ganska skrämmande. Sedan bedömer man hundens reaktioner och får på så vis en bild av hur just den här hunden fungerar. Det är inte ett test i den bemärkelsen att t ex höga poäng är bättre än låga. Systemet är sådant att 5 är den största reaktionen och 1 den minsta. Men vad man vill ha är ju olika i olika moment och olika raser har olika ideal. Variationerna inom raserna är också stora.
 
Eftersom jag tycker att mentaliteten (och då inte bara att hunden är "snäll") är mycket viktig så är MH är ett bra redskap i avelsplaneringen. Tyvärr är det dock inte så vanligt att man testar lapphundar... Men jag tror och hoppas att det blir vanligare! Hur hunden hanterar skrämmande saker som händer och att den har förmågan att avreagera är i allra högsta grad viktigt för hur hunden (och inte minst hundens omgivning) kommer att uppleva sin vardag!
 
För övrigt har hon fällt ur sig för första gången i sitt liv. Så det blir inga utställningar på ett tag.
 
 
Från vänster Katla, hennes syster Menja, mamma Aitik och newfoundlandshunden Hera i Borås 2008-08-24.
 
 
Katla 1,5 år: Det var ett bra tag sedan jag rapporterade om Katlas framsteg! Det går bra, otroligt bra! Jag älskar verligen den här lilla vovvan :-). Hon är så mjuk och fin till sättet. Klarar av att umgås med vilken hund som helst (hon träffar en riktigt knepig hund i stallet titt som tätt, och det grejar hon finfint)! Hon lyssnar riktigt bra på mig. Jag inbillar mig att jag med rösten kan bryta de flesta situationer hon skulle kunna hamna i. Jag kan definitivt hålla henne kvar hos mig vid möten med både människor och hundar (fast hundarna har vi hittills haft på lite avstånd, det finns ju ingen anledning att utmana ödet!). Hon har inte koppel på sig annat än små korta stunder i taget. Jag vill ha hundar som lyssnar på mig och inte stannar bara för att det är ett snöre som tar emot när de försöker sticka!!!
Tyvärr har vi ännu inte lyckats ta oss till någon agilityplan, men jag har tagit kontakt med Kinda Brukshundklubb som snart tar fram sina hinder. blir det kul! En hel del lydnadsträning har det blivit och det går framåt. Paradnumret är stående, det är hon jättebra på! Just nu tränar vi på ligg. Snabbt ska det gå för att matte ska bli nöjd! Fot i olika tempo är hon hyfsat bra på. Men det är det där med precisionen... Vi ska lägga in stegförflyttningar och se om det blir bättre då.
Lite mer regelrätt apporteringsträning ligger snart på tur. Hon bär ju gärna på saker, så jag hoppas att det inte ska bli för svårt att få till det. Platsliggning har jag kört några gånger och det fattade hon snabbt måste jag säga! Redan andra gången la hon ner huvudet och såg ut som "jag vet att jag blir liggande här ett tag, så det är lika bra att sova". Precis det man vill, ju! Katla har mindre tempo än de kelpies jag har tränat med tidigare, men ibland är det ju en fördel!
 
 
Hon är på gång och ska löpa igen. Jag hoppas, hoppas att hon väntar några veckor till, för vi har planerat in ett MH tillsammans med syskonen i början av april.
Höfterna är röntgade med resultat B. Att hon är genetiskt fri från PRA prcd vet jag sedan tidigare. Nu planeras här för en valpkull till vintern!!! Faktum är att en valp redan är definitivt tingad :-). Och jag har tingat en liten lappis-flicka också!
Tyvärr började hon löpa vid helt fel tidpunkt så vi missade mentalbeskrivningen hon skulle ha gjort tillsammans med sina syskon. Det var riktigt synd...
 
 
Katla 1 år: Knappt hade jag hunnit lägga ut texten nedan om att Katla gnager på allt förrän telefonen ringde. "Hej, det är Britt!" (Katlas uppfödare) "Hej!" "Du, jag tycker att du ska kolla halsen på Katla." Sagt och gjort, veterinärtid bokades och Katla sederades och halsen kollades. Veterinären var tveksam. "Det känns inte som tonsillit när jag känner utanpå och hon är inte så röd i halsen som de brukar vara heller. Är du säker på att hon ska sederas?" "Ja, ni måste titta hela vägen ner, det är order från högre ort :-)". Jojomensan om inte lilla fröken hade halsfluss och därför bet sönder vårt hem! Förlåt Katla för att jag anklagade dig för att vara dyr och jobbig och TACK Britt för att du är en kanonuppfödare som håller koll på de dina!!! Tyvärr fick Katla ett återfall efter första kuren antibiotika så det blev en till. Men nu rör hon inte det hon inte får ha! Fast under återfallet gick det åt en mobiltelefon för 3500:- tillhörande husses jobb... Och ingenting får man på försäkringen när ens egna husdjur förstör saker :-(.
För övrigt är hon rysligt duktig, i förhållande till den tid jag lägger ner på träningen. Jack är ju stel och börjar bli gammal så det bär emot att lämna honom hemma för att gå ut med bara Katla. Därför blir det mest träning i små små doser under våra promenader.
 
 
 
 
 
Katla 11 månader: Katla har utställningsdebuterat! På SKKs utställning i Nyköpng 07-08-19. Hon skötte sig med den äran och fick CK. Kritiken löd: Välskuret huvud, passande kropp, tillräcklig benstomme och vinklar. Rör sig bra från sidan, något trångt bak. Utmärkt mentalitet. Mycket bra pälskvalitet och färger. 1 juniorklass, CK, 1 juniorkonkurrensklass, 2 bästa tik-klass. Helt OK för att vara knappt 11 månader med andra ord :-). Det var ingen av hanarna som fick CK. Domare var Torbjörn Granheim från Norge.  
För övrigt kan sägas att hon börjar bli dyr, min Katla... Hon biter och gnager på allt! De sista två veckorna har det gått åt ett köksbord (nej, hon har inte tuggat i sig hela, men det blir sig aldrig mer likt ;-) ), tre köksstolar, några skor (varför kan hon aldrig ta båda i samma par...), ett otal av barnens alster och leksaker (jag jobbar på att lära dem att lägga sina saker på Katla-säkra platser!) och en hel del annat.
Om två veckor får vi hem den fina hundburen som jag har beställt. Då ska hon få åka med till stallet oftare och vi ska även leta upp en agilitybana så att vi kan börja träna. Tyvärr måste vi nog åka till Linköping för det (3,5 mil enkel resa) vilket innebär att det bara kommer att bli träning en gång i veckan eller så. Men det ska bli riktigt kul! Lydnadsträning lite mer på allvar är det dags för också. Att hon är redo visar inte minst alla söndergnagda saker...
 
 
 
Jag kunde inte låta bli att göra bilden ovan lite större; se så vacker hon har blivit!!!
 
Katla 8 månader: Vi har varit i Borås på kennelträff! Det var jättetrevligt, ALLA var där; helsyskon halvsyskon, de två papporna och mamma Aitik så klart! Och Hera förstås, ensam newfoundland bland alla lappar :-).
Vi trivs fortfarande mycket bra ihop, Katla och jag. Men det har hänt något mycket omvälvande i Katlas liv, hon har nämligen börjat löpa. Hormonerna far i kroppen och stackars lilla Katla förstår inte allt som händer! Hon har gått och blivit KÄR! Föremålet för hennes heta känslor är ingen mindre än undertecknad ;-). Hon ser på mig, hon klättrar på mig, hon slickar på mig och hon gör allt som står i hennes makt för att smälta ihop med mig till en enda lycklig enhet. Aldrig i mitt liv har jag varit så dyrkad så jag passar på att sola mig i glansen!
 
 
 
Hon har helt på egen hand gjort om vår trädgård till en jordhög. Beviset på vem som är den skyldiga ses ovan! Bilden blev så bra att jag gjort den klickbar för större version.
 
Katla 6 månader: Jag är helt förundrad över hur lätt allting går med Katla! Hon är en fantastiskt cool och mysig liten vovve. Om man tänker efter så har vi faktiskt helt ideala förhållanden för att uppfostra en valp till en trevlig vuxen individ. Vi bor så att det händer saker runt om oss hela tiden. Folk (framför allt barnens kompisar) kommer och går, det är helt enkelt ingen stor grej som det blir när det bara händer två gånger i månaden. Våra tre barn är ju väldigt djurvana och det är helt självklart för dem att säga nej när de går ut och in genom grinden och att lära sina kompisar att göra detsamma. Alla grannbarnen är väldigt noga med vår grind!! Dessutom har vi världens bästa förebild i gammelvovven Jack. Han är fullkomligt lugn i alla situationer!
 
Vad har hon lärt sig då? Hon stannar innanför dörren och grinden och väntar på "varsågod" innan hon går ut. Hon går också helt suveränt i kopplet, så fint att jag faktiskt har fått ett par förfrågningar om att lära andras hundar detsamma :-). Idag när vi tog bl a kortet ovan så upptäckte jag att hon kan stanna kvar fast jag aldrig har tränat det! Men det blir ju samma sak som vid dörren och grinden så det är ändå inget nytt för henne! Jag gick runt och knäppte en hel del när hon satt och stod på stenen, men det var inga som helst problem.
Vi var på hundutställning för ett par veckor sedan men jag ställde henne inte där. Dock visade jag henne i ringen när domaren var på lunch, så nu vet jag att hon kan :-).
 
 
 
Katla 4 månader: När det gäller Katla har jag för tillfället inte så mycket mer att skriva än att hon är en underbar liten vovve som till fullo lever upp till mattes förväntningar. Jag klickade in henne bara några veckor efter att jag fått hem henne, men nu vilar träningen. Vi bygger helt enkelt en grund att stå på för framtiden. En massa uppfostran blir det ju så klart. Just nu är det "inte gå före matte ut genom dörren eller grinden", "titta på matte och vänta på "varsågod" innan man äter" (jodå, hon tittar så fint på mig och när jag säger det magiska ordet så går hon och lägger sig!). Och så inkallningen så klart. Av någon för mig fullkomligt outgrundlig anledning så sitter den klockrent när jag har köttbullar eller liknande i fickan men annars kan det vara lite si och så... När hon går i koppel (vilket faktiskt inte ens är varje dag!) får hon gå framför mig så länge hon sköter sig och inte drar men så fort hon drar får hon gå bakom. Även när vi möter andra hundar är det bakom mig som gäller. Detta för att jag vill göra helt klart att hon inte har något som helst ansvar att varken hälsa på eller försöka skrämma bort de vi möter. Det fungerar rktigt bra!
 

Hon älskar, som sig bör, snö och kyla! Här kommer en bild på en vanlig syn i vår trädgård!

Titta gärna in till Katlas uppfödare Britt och mamma Aitik på Niehkos kennel!

KATLAS STAMTAVLA


SUCh Månskimrans Comet Månskimrans Molle Mysig SUCh Fjällfarmens Falcon Shacal Loitsu
Risukarhin Fauni
Black Blossom Miss Kiara
Fjällfarmens Jussi
Fjällfarmens Saimi
Terhakan Oidi FINUCh Kello Reijo Fjällfarmens Qeelas
Villatukko
Lecibsin Hauska Hilja Naavapirtin Nuuska
EECh FINUCh Lecibsin Huligaani Hulda
SUCh SLCh Arbalas Aitik NUCh SUCh Lurfi (inreg. "äkta" samehund!) Okänd Okänd
Okänd
Okänd Okänd
Okänd
SUCh Fjällfarmens Saiti Fjällfarmens Goliat
Runne
INTUCh NUCh SUCh Tjahken's Aika
Saike (inreg. "äkta" samehund!) Okänd
Okänd

Tillbaka

Ingela Carlén 
Nygårdsstigen 2 
590 46 RIMFORSA
(3,5 mil söder om Linköping!)
Tel: 0494-202 25
Det går bra att ringa fram till 22!
ingela@skullebo.se