FINSK LAPPHUND MED MINA ÖGON

Denna sida, och de jag har gjort om sheltie och kelpie, har jag gjort för den som kanske är intresserad av rasen och funderar på om en individ av just den här hundrasen skulle kunna passa in i ens dagliga liv.

Rashistoria finns på annat håll på nätet, så det jag skriver här är bara mina egna erfarenheter och vad jag hört av andra, som haft finsk lapphund längre än vad jag har.

Första intrycket av en lapphund brukar vara det är en söt hund med mycket päls. Man får ofta frågor om vad det är för olika raser i hunden! Lapphundar tycker i allmänhet mycket om människor. Stora eller små, gamla bekanta eller för hunden nya bekantskaper spelar inte så stor roll!

När det gäller pälsen så är den mycket funktionell. Lapphundar behöver inte badas oftare än andra hundar eftersom all smuts trillar av när hunden torkar. Pälsvården begränsar sig till en genomgång någon gång i veckan för att se att inga tovor bildats (oftast har det inte det!) och daglig borstning när hunden fäller. Jag lovar att det blir mycket mer päls åt dammsugaren av en kelpie som fäller än av en lapphund, under förutsättning att man borstar lapphunden dagligen. Eftersom hårstråna är så långa hakar de i varandra och ramlar inte bara rakt ner, som kelpiepälsen gör. I borsten blir det dock en hel del, men borstningen är gjord på ett par minuter och blir en mysstund för er om du bara vänjer hunden på rätt sätt.

Eftersom de har mycket päls gillar lapphundar att vara utomhus, även när det är kallt. Redan som valp rullade Katla ihop sig i snön här utanför och somnade, helt nöjd med tillvaron!

En annan trevlig egenskap som rasen besitter är att de oftast gillar och kommer bra överens med andra djur! Min egen Katla hittade jag när hon var unghund inne i en hage med marsvin. Där stod hon och tvättade dem! Marsvinen var dock inte lika förtjusta som hon ;-). De brukar även kunna umgås med andra hundar av båda könen utan problem.

De finska lapphundar jag har umgåtts med har varit mycket lugna inomhus. De ligger där de ligger tills det är dags att gå ut. Då finns det minsann spring i benen!

Lapphundar gillar att jobba. Men de kan vara envisa ibland, och vill att träningen ska ske på deras villkor! Här gäller det att att vara klurigare än hunden! Det ligger på dig att göra träningen varierande, kul och givande för hunden (det ska den ju självklart ska vara för alla hundar, men det är kanske extra viktigt för en del raser). Med en tränare som lägger ner själ och hjärta i hundträningen kan en lapphund bli mycket duktig!

Som jag ser det är hundträning inte i första hand något man ägnar sig på en hundklubb. Nej, träning är det om man tänker efter varje gång vi går ut med hunden. Och ganska ofta inomhus också faktiskt! Låt hunden utföra små uppgifter åt dig vid olika tillfällen under dagen. Till exempel att hoppa upp på en sten, ta upp saker som du har tappat eller leta efter något som du har gömt. Det stärker banden mellan er och gör träningen mycket lättare när ni sedan kommer till svårare saker.

Som de flesta spetsraser kan även lapphundarna bli väldigt förtjusta i sin egen röst. Det är något man måste stävja redan från början. Avledning brukar vara en effektiv metod. Här är det jätteviktigt att man inte låter hunden börja skälla för att då ge den uppmärksamhet och kanske godis. Klassiskt är hunden som skäller vid staketet, husse ropar och ger hunden godis för att den var så duktig och kom... Klart att den skäller; den får ju godis/beröm/uppmärksamhet varenda gång! Nej, konsten är att avleda och berömma precis innan hunden börjar skälla (eller vad det nu är du vill att den inte ska göra). Då, och först då, belönar du att hunden inte skäller!

Finsk lapphund kanske passar dig om:

*Du lever ett aktivt liv och vill dela det med en hund.
*Du vill och har möjlighet att tillbringa mycket tid med din hund, gärna utomhus.
*Du uppskattar en glad hund som älskar att göra saker ihop med dig.
*Du kan se humoristiskt på hundens små egenheter när ni tränar,
men utan att för den skull låta hunden få övertaget!

Du ska inte ha lapphund om:

*Du är frusen av dig och helst går i ide under vinterhalvåret.
*Du vill ha en hund som bara älskar dig och är reserverad mot andra.
*Du vill vinna SM i lydnad, agility eller någon bruksgren. Det finns massor av
lapphundar som har kapacitet för ett championat eller två, men riktigt hela
vägen räcker de nog inte mot dagens supersnabba topphundar!

Tillbaka 

Ingela Carlén
Talgoxestigen 8
590 44 RIMFORSA
(3,5 mil söder om Linköping!)
Tel: 0494-202 25
Det går bra att ringa fram till 22!
ingela@skullebo.se