PORTUGISISK VATTENHUND MED MINA ÖGON

Denna sida, och de jag har gjort om sheltie, finsk lapphund och kelpie, har jag gjort för den som kanske är intresserad av portugisisk vattenhund och funderar på om en individ av just den här hundrasen skulle kunna passa in i ens dagliga liv.

Standard och rashistoria finns på annat håll på nätet, så det jag skriver här är bara mina egna erfarenheter och vad jag hört av andra, som haft "portis" längre än vad jag har.

Första intrycket av en portugisisk vattenhund brukar vara att den ser lustig ut med sin kala bakdel till den välpälsade framdelen. Visst kan det verka lite fånigt att klippa hundarna så, men från början har klippningen en praktisk betydelse. Båthundarna i Portugal fick behålla pälsen på framkroppen där den skyddar viktiga organ och även skyddar hunden när den klättrar ombord på båten. På bakkroppen gjorde pälsen däremot ingen nytta, så därför tog man bort den för att den inte skulle tynga ner hunden.

Redan här i inledningen vill jag skriva att portisar definitivt är "pälshundar". Det är mycket pälsvård, speciellt första året, och är man inte intresserad av det så ska man välja en annan ras. Givetvis behöver man inte till vardags ha hunden klippt på det speciella vis som är rasens signum, men pälsen behöver dagligen gås igenom och tovor redas ut. En tova som får sitta blir snabbt större och betydligt svårare att få bukt med. UNghundspälsen tovar sig mycket mer än vuxenpälsen, men att klippa ner den är ingen lösning eftersom man då får den tovande pälsen senare i livet istället. Det är lika bra att ta tjuren vid hornen och göra det som måste göras! En ren päls tovar sig mindre än en smutsig, så regelbundna bad är bra (för att inte säga en förutsättning). Om man har en bra klippmaskin kan man lätt lära sig att klippa pälsen själv. Mer om pälsvård kan man läsa på rasklubbens hemsida.    

Portisar är synnerligen intelligenta hundar. De är kluriga och många hittar mer än gärna på ofog! Ska man ha en portis behöver man inte bara kunna stå ut med detta utan även uppskatta det och, i alla fall ibland, kunna skaratta åt det :-).

Till hundallergiker vill jag säga att trots att portisar är kända för att ha en mer allergivänlig päls än andra raser så finns det ingen garanti för att en allergiker tål portisar. Ibland är det till och med skillnad mellan hur man tål olika individer av samma ras. Jag har hundar av andra raser och i huset finns även katter, så det är svårt att hos mig avgöra om man tål rasen eller inte. Jag vill absolut råda den som är allergisk och funderar på portis att försöka låna hem en hund under en tid för att se att man inte reragerar på den. Det är ju väldigt sorgligt att köpa en hund som man sedan inte kan ha kvar...

En portis älskar att göra saker tillsammans med dig! Vill du träna den så är A och O att du gör träningen rolig, omväxlande och lönsam för hunden. Hunden måste verkligen anse det mödan värt för att ge allt! Det finns ett flertal portisar som har blvit mycket duktiga i olika grenar, så ge inte upp! En portis har väldigt mycket energi som den måste få utlopp för. Det räcker inte att den får motionera, den måste få tänka och klura! Ett suveränt sätt att få även en överenergisk hund trött på riktigt är att lägga spår åt den. En spårkurs är en bra investering, och dessutom fantastiskt roligt!

Som jag ser det är hundträning inte i första hand något man ägnar sig på en hundklubb. Nej, träning är det om man tänker efter varje gång vi går ut med hunden. Och ganska ofta inomhus också faktiskt! Låt hunden utföra små uppgifter åt dig vid olika tillfällen under dagen. Till exempel att hoppa upp på en sten, ta upp saker som du har tappat eller leta efter något som du har gömt. Det stärker banden mellan er och gör träningen mycket lättare när ni sedan kommer till svårare uppgifter.

Portugisisk vattenhund kanske passar dig om:

*Du lever ett aktivt liv och vill dela det med en hund.
*Du gillar pälsvård. Visst kan man klippa ner sin hund och slippa mycket av pälsvården, men varför köpa en långhårig hund för att klippa ner den?
*Du uppskattar en glad hund som älskar att göra saker ihop med dig.
*Du kan se humoristiskt på hundens små egenheter i vardagen och när ni tränar,
men utan att för den skull låta hunden få övertaget!

Du ska inte ha portugisisk vattenhund om:

*Du kräver disciplin och lydnad dygnet runt (skaffa en robot!).
*Du blir arg om hunden tar egna initiativ (den där roboten var kanske ingen dum idé!).
*Du inte är beredd at lägga ner en hel del tid på pälsvård.

Tillbaka

Ingela Carlén
Talgoxestigen 8
590 44 RIMFORSA
(3,5 mil söder om Linköping!)
Tel: 0494-202 25, 070-447 24 34
Det går bra att ringa fram till 22!
ingela@skullebo.se